Flower Home | Uređenje kancelarije – Kako stvoriti prijatan radni prostor
14783
post-template-default,single,single-post,postid-14783,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,columns-4,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Uređenje kancelarije – Kako stvoriti prijatan radni prostor

Uređenje kancelarije je veoma bitno, kako za vaše zaposlene, tako i za potencijalne klijente i saradnike. Ukoliko imate firmu, ističemo da je pravilno uređenje kancelarije i radnog prostora od velike važnosti jer umnogome utiče da produktivnost zaposlenih, ali i na opšti utisak koji ostavljate kod svojih klijenata. U daljem tekstu ćemo vam dati nekoliko saveta kako da dekorišete radni prostor tako da on odiše profesionalnošću, ozbiljnošću, ali i toplinom i prijatnošću.

Pažljivo birajte boje

Boje koje koristimo za uređenje kancelarije imaju veliki uticaj na nas, bilo da se radi o radnom mestu ili nekom drugom okruženju. Određene boje mogu dovesti do potpunog nedostatka inspiracije, dok nam druge mogu pomoći da se osećamo opušteno, puni energije i kreativnosti. Pre nego što odlučite koja boja će biti dominantna u uređenju, prvo razmislite o tipu vašeg poslovanja i tome prilagodite uređenje.

  • Crvena– doprinosi atraktivnosti ili povećanju energije
  • Žuta– pomaže stimulaciji mozga i razvija inteligencju
  • Narandžasta– daje polet i snažnu energičnost
  • Zelena–smiruje, pomaže ljudima da se opuste i povežu sa svojom okolinom
  • Plava– doprinosi osećanju relaksiranosti i kreativnosti
  • Braon– utiče na stabilnost i sveukupan osećaj sigurnosti

Korišenjem psihologije boja možemo uveliko unaprediti posao. Boje, ne samo što mogu uticati na raspoloženje zaposlenih i rukovodilaca, vec znatno utiču na to kako se poslovni partneri i kupci osećaju. Međutim, budite pažljivi sa korišćenjem jarkih boja poput crvene, žute i narandžaste – ove boje je najbolje koristiti na manjim površinama, jer u suprotnom možete dobiti “kontra efekat”.

Uređenje kancelarije  utiče na entuzijazam, inspiraciju i produktivnost zaposlenih. Radni prostori kojima nije  posvećena posebna pažnja u dekorisanju, čine zaposlene umornim, a potencijalnim poslovnim partnerima se odaje utisak neprfesionalnosti.

uredenje-kancelarije

Nameštaj

Nameštaj obavezno kombinujte sa ostalim detaljima u radnom prostoru. Bitno je da se boja nameštaja “slaže” sa bojom zidova. Osim toga, birajte nameštaj koji je udoban i lak za održavanje. Izbegavajte peviše svetle boje nameštaja, jer se on brže prlja, a ukoliko nemate vremena ili sredstava za njegovo često održavanje, pametnije je da izaberete malo tamniji nameštaj, jer će on duže izgledati novo i uredno.

Dekorativni detalji

Dekorativni detalji u vidu ukrasa, slika i motivacionih poruka imaju veliki značaj kada je u pitanju sveopšte dobro osećanje zaposlenih, ali i poslovnih partnera. Svakako u uređenje kancelarije uključite dekorativne detalje, ali nemojte preterivati sa njima, da ne biste “ugušili” radni prostor. Ipak, kancelarija pre svega mora izgledati profesionalno.

Uređenje kancelarije

Biljke su nezaobilazni deo dekoracije

Poslednji i najvažniji savet je uključivanje biljaka u dekoraciju prostora. Birajte biljke koje su jednostavne za održavanje, jer se u radnom prostoru morate posvećivati poslu, a ne negovanju biljaka. I sami znate koliko su biljke zahtevne (zalivanje, sunčeva svetlost, odgovarajuća  temperatura itd.), pa je upravo neispunjavanje svih potreba razlog njihove kratkotrajnosti. Najbolji izbor za uređenje kancelarije su biljke koje se uopšte ne moraju održavati, a koje izgledaju sveže i lepo čak i do 7 godina. Govorimo, naravno, o Stabilize programu prirodnih biljaka i cveća. Ovaj program je posebno pogodan za kancelarijske uslove jer ove biljke ne zahtevaju nikakvu vrstu održavanja.