Flower Home | Spavaća soba po FENG SHUI pravilima
14801
post-template-default,single,single-post,postid-14801,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,columns-4,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
Spavaća soba

Spavaća soba po FENG SHUI pravilima

Spavaća soba je verovatno najbitniji deo našeg doma, jer u njoj prikupljamo energiju koja će nas “držati” ceo dan. Mnogi ljudi pate od nedostatka sna koji je posledica stresa, nepravilne ishrane ili,  kako zagovornici feng šuija tvrde, pogrešnim rasporedom predmeta spavaće sobe. Feng šui, kineska praksa u organizaciji prostora stara 3000 godina može vam pomoći da povratite ravnotežu i uspostavite slobodan protok energije u svom domu.

Uz osnovna pravila za uređivanje poput rasporeda,  rasvete i dekora, vaša spavaća soba može imati dobar protok pozitivne energije koja će vam pomoći u lakšem ostvarivanju ciljeva u privatnom životu, ali i na poslu.

Spavaća soba mora biti uvek uredna

Spavaća soba mora biti pogodna za dobro spavanje, relaksaciju i opuštanje. Tamna, neuredna spavaća soba može uzrokovati osećaje depresije, letargije, pogotovo kada spavate. Zato, za početak, održavajte svoju spavaću sobu urednom u svakom momentu, jer uredna soba utiče na uredan san.

Položaj kreveta

Raspored nameštaja u spavaćoj sobi jedan je od najbitnijih elemenata u feng šuiju.  Vaš krevet igra bitnu ulogu jer je direktno povezan sa vama, pa obavezno izbegavajte pozicioniranje kreveta ka vratima. Vaš krevet treba da bude pozicioniran tako da imate pun pogled na prozore. Krevet treba da bude pristupačan sa obe strane uz dva noćna ormarića i po mogućnosti dve noćne lampe. Balans i simetrija igraju bitnu ulogu u uspostavljanju harmonije u vašoj sobi.

Rasveta

Spavaća soba bi trebalo da ima više nivoa rasvete. Odredite rasvetu tako da vam spavaća soba bude osvetljena mekim svetlom uz stonu lampu ili sveću. Ovo će vas relaksirati i učiniti da se osećate spokojnim. Možete koristiti regulator za svetla da podesite svetlost u skladu sa vašim raspoloženjem. Lustere bi trebalo izbegavati.

Dekor i boje

Boje igraju veliku ulogu u feng šuiju, budući da simbolišu pet elemenata: vodu, metal, zemlju, drvo i vatru.

spavaca-soba-2

  • Voda kao simbol obilja i osvežavajuće energije, predstavljena je crnom i plavom bojom
  • Metal kao simbol oštrine, efikasnosti i preciznosti predstavljen je sivim i belim nijansama
  • Zemlja je simbol stabilnosti i zaštite i predstavljaju je žuta, bež i ostale neutralne boje
  • Drvo je simbol zdravlja, vitalnosti i bogatstva i predstavljaju ih braon i zelene boje.
  • Vatra je simbol unutrašnje topline i naglašava senzualnu stranu ličnosti. Crvena, roze, ljubičasta i narandžasta su boje koje predstavljaju ovaj simbol.

Što se tiče dekoracije, jednostavnost je najbitnija, kako nalaže feng šui. Nemojte zatrpavati sobu nepotrebnim dekorativnim predmetima. Najbolji izbor je dekoracija u vidu svojevrsne biljke ili cveća, jer biljke igraju veliku ulogu u uspostavljanju mentalne ravnoteže, tj. imaju blagotvorni uticaj na našu psihu. Ukoliko imate malu spavaću sobu, vertikalno postavljanje biljaka je pravi izbor za vas (postavljanje biljaka na zid). Osim ovoga, postarajte se da u svakom momentu vaša soba ima prirodan dotok vazduha, bez obzira na godišnje doba.